Tontonton-kakku

Hyvinvointi

Olen aina ollut innokas leipoja ja bravuureihini ovat kuuluneet niin erilaiset juustokakut, suklaakakut kuin pavlovat ja muut luomukset. Perheenjäsenteni erilaiset ruoka-aineallergiat ja muut erityisruokavaliot ohjaavat kuitenkin nykyään ruoanlaittoani niin, että tyypilliset leipomukseni ovat jääneet pois kokonaan valikoimasta.

Nelihenkisessä perheessämme vallitsee gluteeniton, maidoton, munaton, vähänsokerinen ja mahdollisimman vähän kovaa rasvaa sisältävä ruokavalio. Kaiketon ruokavalio saattaa aluksi lamaannuttaa, mutta todellisuudessa se pakottaa ajattelemaan asioita luovasti ja kehittämään ruoka-aineiden tuntemusta. Ja mikä parasta, kun syö kaikettoman ruokavalion mukaisia ruokia, herkuttelukin sujuu ilman suuria omantunnontuskia ja rasvaista jälkimakua suussa.

Erään sunnuntaiaamun aamupalan kruunasin porkkanakakulla, joka on ikiaikainen suosikkini. Amerikkalainen porkkanakakku yhdistettynä tontonton-ruokavalioon ei välttämättä tulisi ensimmäisenä mieleen, mutta tämäkin herkku on mahdollista toteuttaa huomattavasti alkuperäistä terveellisemmin. Löysin Ainon Feel Good Kitchen –blogista mainion reseptin kaikettomalle ruokavaliolle ja muokkasin sitä itse vielä hieman. Alkuperäisen Ainon reseptin löydät täältä.

Tässä siis sunnuntaiaamujen herkkupala,

Tontonton-kakku eli vegaaninen, gluteeniton, maidoton ja munaton porkkanakakku

Kakkutaikina

  • 6 dl gluteenittomia kaurajauhoja
  • 500g porkkanaa (noin 1 pussillinen)
  • 3 dl rusinoita
  • 1 dl mietoa oliiviöljyä
  • 1 dl hunajaa tai vaahterasiirappia
  • 1 banaani
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl neilikkaa
  • 0,5 tl muskottipähkinää
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruususuolaa

Kuorrutus

  • 4 dl cashewpähkinöitä liotettuna
  • Puolikkaan sitruunan mehu
  • 1 tl aitoa vaniljaa
  • 3-4 rkl hunajaa
  • 0,5 dl mietoa oliiviöljyä

Kakun päälle

Saksanpähkinöitä tai mitä tahansa pähkinöitä, joita kaapista löytyy

Leipomaan

First thing first. Muista laittaa kuorrutuksen cashewt likoamaan veteen yön yli ja aloita kakun teko vasta kun pähkinät ovat kunnolla pehmenneet.

Taikinaa varten liota rusinoita noin tunnin ajan. Sillä aikaa raasta porkkanat tai pilko haluamallasi tavalla. Itse heitin porkkanat blenderiin, tällöin vaan täytyy olla varovainen ettei raasteesta tule liian hienojakoista. Porkkanakakkuun kuuluu mielestäni kunnon purutuntuma 🙂

Valuta rusinoista vesi ja sekoita öljyn, siirapin ja banaanin kanssa sauvasekottimella tai blenderissä.

Sekoita sitten taikinan kuivat ainekset kulhossa. Lisää joukkoon porkkanaraaste ja banaaniseos ja sekoita lusikalla tasaiseksi massaksi. Maista. Ja uudelleen maista. Jo pelkästään siksi, että taikina itsessään on taivaallista ja toisekseen siksi, että tässä vaiheessa siirapin ja kanelin määrää on vielä helppo hienosäätää.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka öljyllä. Vuoan voi myös tarvittaessa jauhottaa, mutta omaan kakkuvuokaani riittää hyvin pelkkä öljyäminen. Kaada taikina vuokaan. Taikina on aika paksua, tätä ei kannata huolestua. Paista uunin keskitasolla noin 40-50 minuuttia, riippuen uunin tehokkuudesta. 40 minuutin kohdalla kakkua kannattaa kokeilla haarukalla. Älä huoli kakkuun jäävistä rei’istä, kuorrutus piilottaa kaiken. Kakku on kypsä kun haarukkaan ei juurikaan enää jää taikinaa. Banaanin ansiosta kakku jää kuitenkin ihanan kosteaksi.

Kuorrutusta varten valuta vesi pois cashew-pähkinöistä ja sekoita kaikki aineet tasaiseksi sauvasekottimella. Tämän voi tehdä myös blenderissä, mutta itse koen, että sauviksella kuorrutuksesta saa tasaisempaa ja sileän kermaista. Lopuksi maista. Taas 🙂 Lisää tarvittaessa sitruunamehua tai hunajaa niin, että seos on oman makusi mukainen. Meidän perheessä pidetään melko sitruunaisesta kuorruksesta, joten itse käytän vähän yli puolen sitruunan mehun.

Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen kuin irrotat sen vuoasta. Leikkaa kakku kahteen tai halutessasi kolmeen osaan ja pinoa kerrokset päällekkäin laittamalla jokaisen kerroksen väliin ja kakun päälle kuorrutetta.

Rouhi lopuksi kakun päälle saksanpähkinöitä ja avot, valmista.

Maidoton, munaton, gluteeniton, vegaaninen porkkanakakkuKuvaaja ei ehtinyt kaivaa kameraa esiin ennen kuin osa kakusta päätyi lautasille, niin innokkaita aamupalailijoita löytyy täältä 😀 Tästä kakusta tuli kerralla meidän perheen suosikki, toivottavasti maistuu muillekin!

Kati

Follow my blog with Bloglovin

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s